kop6_evenpersoonlijk

Wat een geweldig jaar heb ik. Mijn bedrijf draait op volle toeren. Mijn zaaien heeft geresulteerd in veel oogst waardoor ik zeer gelukkig en dankbaar ben.

Het is heerlijk om te merken dat mijn noeste arbeid zijn vruchten afwerpt. Voor mij is het een bevestiging dat je succesvol kunt zijn ondanks signalen uit de omgeving dat veel mensen, met name ondernemers, het moeilijk hebben.

Voor mij geldt dat mijn gedrevenheid, focus hebben en houden, discipline tonen en geloven in mezelf de belangrijkste factoren zijn om tegen alle stroom in toch een florerend bedrijf te creëren.

Mezelf onderscheiden hoort daar ook bij. Mijn kop boven het maaiveld uit durven steken door mezelf te laten zien. Bijvoorbeeld door het schrijven van deze eZines en mijn boek. En niet in de valkuil te stappen te denken dat niemand op mij zit te wachten. Of vast te houden aan het idee dat je in Nederland niet mag falen maar ook niet succesvol mag zijn. Of me laat aanpraten dat het ‘crisis’ is en het toch niets zal worden.

Dergelijke overtuigingen aanhangen zouden bij mij tot negativiteit en gelatenheid leiden waardoor ik weinig goeds tot stand breng. En gelatenheid is iets waar ik niet tegen kan. Mensen die gelaten overkomen zitten in mijn allergie. Inmiddels weet ik ook dat ik van hen juist iets kan leren! Zij leven het teveel van het goede van mijn uitdaging.

Een van mijn kwaliteiten is namelijk gedrevenheid. Maar dit slaat regelmatig door in eigenwijsheid. Mijn uitdaging is dan om oordeelvrij een situatie of een ander tegemoet te treden. Deze uitdaging is des te harder nodig wanneer ik mensen in mijn allergie tegenkom (gelatenheid, laat-maar-waaien-houding). Brrr..daar heb ik toch een hekel aan! Maar ja, inmiddels weet ik ook dat dit mijn leermeesters zijn.

Dit keer lees je in mijn eZine waarom mensen in je allergie je leermeesters zijn. En hoe je effectief met ‘allergieën’ om kunt gaan.

Veel leesplezier.

Hartelijke groeten,

Marjan Haselhoff

Oefening: Medewerkers in je allergie zijn je leermeesters

Word je wel eens kriegel van medewerkers in je team die totaal anders zijn dan jij? Medewerkers die je het liefst ontwijkt, mijdt en zo ver mogelijk uit je buurt houdt? Maar waar je als manager uiteraard niet om heen kunt?

Dit zijn mensen die in je allergie zitten. Onze menselijke neiging is om deze mensen links te laten liggen vanuit overtuigingen als: ‘Wat zij doen is niet goed, ze begrijpen er niets van, met hen valt niet te werken, mijn manier is beter.’

Realiseer je echter dat het medewerkers zijn die jouw leermeester zijn! Ze leven het te veel van het goede van jouw uitdaging. Pardon, zul je misschien denken? Kan IK iets van hen leren? Ja zeker, maar dat behoeft enige uitleg.

Eerst eens stilstaan bij je kwaliteiten en valkuilen (een onderdeel van de kernkwadrantentheorie van Daniel Ofman). Een kwaliteit is datgene waar je goed in bent. Waar je in excelleert. Neem bijvoorbeeld de kwaliteit daadkracht. Wanneer je het teveel van het goede van daadkracht leeft beland je in je valkuil. Dat kan drammerigheid zijn.kernkwadranten

 

 

 

 

 

 

 

 

Je uitdaging is vervolgens het positief tegenovergestelde van drammerigheid; geduldig zijn. Je allergie is dan het te veel van het goede van je uitdaging; passief zijn. Je kwaliteit, daadkracht, is vervolgens weer het positief tegenovergestelde van je allergie.

Je kent nu je allergie. Maar waarom zijn deze medewerkers je leermeesters? Aan de hand van het maken van een dubbelkwadrant wordt dit helder.

 

dubbelkwadrant

 

 

 

 

 

 

 

 

Je allergie is een valkuil van een kwaliteit van de ander. Passiviteit is bijvoorbeeld de valkuil van iemand die als kwaliteit ingetogenheid heeft. Dit zijn over het algemeen geduldige mensen. En dat is precies jouw uitdaging!

De uitdaging van deze persoon is initiatiefrijk zijn (het positief tegenovergestelde van passief zijn). Zijn of haar allergie is opdringerigheid (het te veel van het goede van initiatiefrijk zijn).

Let op: de allergie van die ander zijn mensen die drammerig zijn. Mensen  zoals jij! De cruciale vraag is nu: hoe ga je effectief om met mensen in je allergie? Een voorbeeld illustreert dit.

Kees is manager en het type dat zich dienstbaar opstelt. Hij heeft  regelmatig moeite met Annette, een vrouwelijk teamlid die zich in zijn ogen soms erg egoïstisch opstelt. Ze komt met een probleem bij hem, wil hier over sparren maar merkt dat dat sparren verre van constructief is. Hij wil haar namelijk graag helpen en neemt het liefst de last van haar problemen op zijn schouder door allerlei oplossingen aan te dragen. Hij merkt echter dat dit haar enorm irriteert. Het lijkt wel of ze er niet voor openstaat, waardoor ze steeds verder uit elkaar drijven.

Wat is hier aan de hand? De kwaliteit van Kees is zijn dienstbaarheid. Zijn valkuil (het te veel van het goede van zijn kwaliteit) is het hebben van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij neemt alle apen op zijn schouder waardoor hij zich regelmatig overwerkt voelt.

Zijn uitdaging is om zijn grenzen te bewaken (het positief tegenovergestelde van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben). Zijn allergie zijn mensen die egoïstisch zijn (het te veel van het goede van grenzen stellen). Een kwaliteit van dit type mensen is dat ze goed voor zichzelf zorgen en niet veel hulp van anderen willen.

Kees en Annette triggeren elkaar enorm. Annette is allergisch voor types zoals Kees die te graag willen helpen/te veel bemoederen. Kees is echter allergisch voor types zoals Annette die het het allemaal zelf willen uitzoeken en maar moeilijk hulp toelaten.

De uitdaging voor Kees is om bij het ontmoeten van Annette naar zijn uitdaging te gaan (grenzen bewaken). Onze menselijke neiging is om naar onze valkuil te gaan als mensen gedrag vertonen waar we allergisch voor zijn. Waardoor een effectieve manier van communiceren amper mogelijk is.

Kees moet zich realiseren dat wanneer hij iemand in zijn allergie tegenkomt, hij naar zijn uitdaging moet gaan. Concreet betekent dit dat wanneer hij merkt dat hij problemen van een ander op zijn schouder dreigt te nemen, hij zijn grenzen moet bewaken. Door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik heb het idee dat je met me wilt sparren om zelf tot inzicht te komen. Ik wil je hier graag bij helpen maar laat het probleem bij jou.’

Het mooie hiervan is dat Annette hierdoor uitgenodigd wordt naar haar uitdaging te gaan. Ze zal vanzelf empathischer worden, zich inleven in Kees waardoor ze openstaat voor een constructief gesprek.

Door zelf te veranderen en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag, is Kees degene die de eerste stap zet naar een effectieve manier van communiceren. Veel mensen zitten gevangen in het idee dat de ander eerst moet veranderen voordat hij of zij zelf gaat veranderen. Of hebben de mindset dat je de ander nodig hebt om tot effectief gedrag te komen.

Niets van dat alles. Wanneer jij zelf gaat geven, gaat veranderen, is de kans enorm groot dat de ander meebeweegt en dus in de uitdaging gaat zitten.

Het stappenplan naar het overwinnen van je allergie:

Stap 1: Wanneer je de neiging voelt iemand te willen ontwijken, weet dan dat deze in je allergie zit. Denk niet; deze persoon mag ik niet, doet alles anders, is een eikel. Bedenk dat deze persoon het te veel van het goede van jouw uitdaging leeft.

Stap 2: Achterhaal de kwaliteit van die ander (de allergie is het te veel van het goede van een kwaliteit)

Stap 3: Ontdek je uitdaging (het positief tegenovergestelde van je valkuil) en leef deze. Weet dat je de ander niet nodig hebt om effectief te zijn. Jij kunt het verschil maken door zelf anders te zijn.

Wil je elke maand gratis inspirerende oefeningen ontvangen en tevens mijn gratis eBook Meld je aan via deze link.

 

2.456 keer bekeken