MARJAN HASELHOFF

coach/trainer/auteur/spreker

Referenties

Op deze pagina vind je referenties van mensen die hebben deelgenomen aan mijn groepsprogramma’s en individuele coachingsprogramma’s.

Ik kwam bij Marjan omdat ik me klein maakte/onzeker voelde in mijn MTrol. Ik was niet overtuigd dat ik dat goed kon. Tijdens het programma bij Marjan ben ik op zoek gegaan naar mijn diepste overtuigingen achter mijn onzekerheid. Dit gaf me enorm veel helderheid (ik was nog nooit zo diep gegaan). Ik ben me bewust geworden dat ik me altijd heel afhankelijk opstel richting anderen. Ik heb nu geleerd hoe ik me onafhankelijk kan opstellen en dat dat niet egoistisch of verkeerd is (iets wat ik altijd dacht). In mijn werk gaat alles beter. Werk kost minder energie, de gesprekken lopen makkelijker. Ik beland minder in goed/fout discussies en zoek veel meer de dialoog waardoor ik veel effectiever ben geworden. Ik heb ook veel meer zelfvertrouwen gekregen en daardoor voeg ik nu echt iets toe in mijn MTrol. De programma’s van Marjan kunnen voor veel leidinggevenden behulpzaam zijn. Je leert jezelf kennen en bent daardoor een veel betere gesprekspartner voor anderen.

Miranda Degger, MT rol bij Provides

Met je training heb je onze, via je website gewekte, verwachtingen helemaal waargemaakt. We kiezen daarom ook dit jaar weer nadrukkelijk voor jouw hulp om onze doelen te bereiken. Wat ik echter heel bijzonder vond is dat jij niet alleen “een remmende overtuiging” constateerde die ik allang niet meer meende te hebben (hoe goed kan iemand zichzelf voor de gek houden?) maar je wees me ook de weg om die overtuiging om te zetten naar een herkenning en omarming van mijn potentiaal. Niet meer gehinderd door een onzeker gevoel ga ik nu recht op mijn doel af en zijn mijn wereld en invloedssfeer immens veel groter geworden. Uiteindelijk moet iedereen zélf voor verandering kiezen en ook zélf waarmaken maar jij geeft daar als geen ander richting aan!

Mart Driessen, Manager Software Development and Support; Fast and Fluid Company

Ik leef maar één keer dus ik wil dingen doen waar ik energie van krijg en van geniet”, is een uitspraak van Marjan zelf. En dat zij zich laat leiden door deze fundamentele levensovertuiging, merk je direct zodra je Marjan ontmoet en meemaakt in haar werk. Tijdens de door haar geleide intervisiebijeenkomsten komt veel energie vrij en ontstaat er ruimte voor nieuwe perspectieven en inzichten. Dat is natuurlijk niet alleen het werk van Marjan; de mensen die meedoen aan de intervisie zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Het is Marjan haar verdienste dat zij een setting creëert waarbinnen het mogelijk is dat dat alles ontstaat. Zakelijk met scherpe feedback en aanzettend tot kritische zelfreflectie. En dat alles met een constante twinkeling in haar ogen. Zo heb ik vijf keer in het jaar een verfrissende douche op mijn denken. Doordat Marjan de dingen doet waar zij plezier in heeft en energie van krijgt, geeft zij de ander dat plezier en energie. Bezorg jezelf een ontmoeting met Marjan!

Arno Schepers, afdelingsmanager Gemeente Zeist

Voor mij gaat dit ontwikkeltraject met jou verder daar waar andere ontwikkeltrajecten stoppen. Op een zeer prettige en stimulerende manier wordt niet alleen naar gedrag gekeken, maar wordt ook met name onderzocht waar dit gedrag nu écht vandaan komt. De uiteindelijke confrontatie hiermee opent je ogen, geeft innerlijke rust en maakt dat je milder naar jezelf kunt kijken. Voor mij een start om ook stapjes te zetten om daadwerkelijk het gedrag daar waar nodig proberen aan te passen. Maar ook om trots te kijken naar wat wel goed ging en gaat. Jij geeft de mogelijkheden hierbij en creëert een sfeer waarbij we ons kwetsbaar kunnen en durven opstellen. De resultaten van het toegepaste onderzoek “Succes Insight Persoonlijk Stijl & Motviatie profiel” vond ik heel vaak “akelig” treffend.

Colette Mathot, contractmanager Huisvesting Belastingdienst

Marjan, je haalt op natuurlijke en positieve wijze van alles overhoop waarna er zo’n ongelofelijk inzicht ontstaat hoe het anders zou kunnen. Alleen door het invoelen van het inzicht kan ik er in de toekomst mee aan de slag. Bedankt!

Lisette van Tol, Manager sales en customer services Fast en Fluid

Ik heb heel veel trainingen gevolgd in mijn werkzame leven. Deze training van Marjan is echter de eerste die me heeft aangezet tot echte verandering. Een verandering die tot veel meer effectiviteit in mijn leven heeft geleid.

dhr. J. Bekhof, supervisor overheidsdienst

Gedurende de interactieve bijeenkomsten onder leiding van Marjan Haselhoff leer je samen met anderen op een inspirerende manier naar jezelf te kijken en te luisteren. Je leert je gevoelens meer en beter in balans te brengen met je denkwereld. Je leert veel over jezelf en over je gesprekspartner(s) en hoe je op een effectieve manier kunt omgaan met verantwoordelijkheid en gedrag van jezelf en de ander.

John Hermes, directeur Gemeente Zeist

Marjan heeft me laten inzien dat mensen negatieve, belemmerende dingen over zichzelf gaan geloven en dat als waarheid nemen. Door dat ook bij mijzelf te hebben leren herkennen én erkennen, hebben chaos en onzekerheid plaatsgemaakt voor rust en zelfvertrouwen. Ik ervaar daardoor een betere balans tussen in- en ontspannen. Maar ook dat ik meer rust en positieve energie terugkrijg van mensen om mij heen. Ik bereik hierdoor mijn doelen zowel privé als op werkgebied efficiënter. De sessies zijn intensief en je moet datgene wat je al jaren omarmt en je een heel veilig gevoel geeft, los leren laten. Marjan helpt daarbij door juist niet los te laten én door te vragen. En daardoor kwam ik tot het inzicht dat er een oneindig potentieel in mij zit, dat wat ik geloof over mezelf bepaalt wat ik kan bereiken. Dat geeft een geweldig goed gevoel en biedt oneindig veel mogelijkheden voor mijn toekomst! Bedankt voor de leuke en leerzame sessies Marjan!

Manager Belastingdienst

Ik heb heb je de afgelopen 2 jaar leren kennen als een open persoon, die snel de vinger op de “zere plek legt”. De aanpak is soms confronterend maar wel veilig, vooral in de individuele sessies. De omgeving speelt daarbij een rol. Uiteindelijk kom je er voor jezelf om er beter van te worden en dan mag er best in de spiegel gekeken worden of voor gehouden worden. De sessies hebben me innerlijke rust gebracht waar bij mijn gedachten( 60.000) geen kans krijgen om de kop op te steken. Ook grenzen stellen aan je kunnen en willen is een niet onbelangrijk deel van sessies. Mijn ervaring is dat de omgeving er ook baat bij heeft doordat ik nu grenzen aangeeft en niet de ander.

Martin Hof, teammanager Belastingdienst

Meeting Marjan has been a milestone in my life and my career. Open up and look at yourself through Marjan, I dare you.

Derk Tegeler, Product Management Director Service2Media

Tijdens de sessies met Marjan Haselhoff ben ik tot vele inzichten gekomen. Vooral dat mensen vol zitten met aannames en overtuigingen, ook ik zelf. Door dit te beseffen, ben ik een stuk begripvoller geworden naar anderen en naar mijzelf. Ook heb ik mijn belangrijkste valkuil in volle glorie mogen aanschouwen. Een valkuil bestaande uit een overtuiging die mij ontzettend in de weg kan zitten en mij kan beperken in mijn leven. Dit beseffende, heeft mij tot een letterlijk en figuurlijk rustiger persoon gemaakt! Een hele winst!

Yvonne Gerlag, teammanager Belastingdienst

Voordat ik een coachingstraject met Marjan in ging had ik moeite met effectief communiceren. Dit kwam, ontdekte ik, omdat ik snel de strijdstand inga. Ik leerde dat deze strijd ontstaat omdat ik mezelf klein maak. En het mezelf hierdoor onnodig moeilijk maak. Dankzij de coaching herken ik nu eerder deze situaties en kan mezelf terugfluiten. Dit levert meer rust en plezier op. Contacten gaan leuker lijkt het..Dankzij de veilige omgeving van 1 op 1 begeleiding kreeg ik snel inzicht en kon met concrete situaties in de praktijk direct oefenen.

Marga de Boer, Sr consultant AON/Hewitt

Het traject met Marjan heeft mij o.a. geleerd dat wij mensen allemaal Babouschka’s zijn en dat wij reageren vanuit onze eigen overtuigingen. Zelf ben ik nogal perfectionistisch van aard en zie ik graag dat dingen ook op mijn manier gaan. Marjan heeft mij geleerd om meer vragen te stellen en mij bewust gemaakt van het feit dat het zonde is om als kostbare energie te stoppen in alles wat buiten mijn cirkel van invloed ligt. Hierdoor kan ik zaken eerder loslaten zonder dat ik overal direct bovenop zit of “reageer als een pitbull”. Heel leuk is het te horen dat mijn omgeving hier ook iets van merkt. Zo krijg ik van mijn team reacties als:” je bent veel meer relaxt en zit er niet altijd direct bovenop.” Als ik terugkijk klopt dit ook: Marjan heeft mij nieuwe inzichten gegeven!

Janet Kruik – van der Plas, teammanager Belastingdienst

Marjan is in staat om op een natuurlijke manier snel het vertrouwen te winnen van de mensen met wie ze werkt. Ze is open en toegankelijk, luistert goed en is zelf niet dominant aanwezig. Dit past bij haar insteek dat zij “slechts” ondersteunt in het vergroten van het zelfinzicht. Met daarin een hoofdrol voor de groepsleden. Een waardevolle steun in de rug voor een lerende organisatie.

Kristel Versteeg, Teamleider Gemeente Zeist

Tijdens mijn zoektocht “van .. naar” samen met Marjan en zeker niet te vergeten mijn naaste collega’s een zeer leerzaam proces doorlopen. Blijf bij jezelf, vertrouw op jezelf en pak zaken op waar je plezier aan beleeft, is het credo van Marjan. Dus eigenlijk gewoon in de spiegel durven kijken.

Rien Hogerwerf, manager Belastingdienst

Zo goed als je jezelf denkt te kennen, hoeveel meer je nog van jezelf kan leren.

Klaas Duyvenvoorde, teamleider logistiek Fast en Fluid

Mijn probleem was dat ik vanuit mijn perfectionisme de lat voor anderen soms te hoog leg. Mijn leerdoel was om te accepteren dat mensen zijn zoals ze zijn. Ik heb geleerd om los te laten zonder een onverschillig persoon te worden. Een vraag, waar ik regelmatig mee deal, is: waar heb ik nu echt invloed op? Het antwoord/inzicht dat ik heb gekregen is “op niemand, behalve mijzelf”. Dat geeft mij rust. Daar waar ik voorheen regelmatig aan de rand van de valkuil stond en er, iedere keer opnieuw, met de kop naar beneden indook denk ik nu “duik ik of laat ik los” Ik kies zelf!, geef mijzelf een klein tikkie en denk “trap er niet in”. Deze inzichten zijn ontstaan omdat de omgeving veilig was, waarbij Marjan ieder de ruimte gaf er te mogen zijn met zijn/ haar vragen, twijfels en soms ook angsten. Nu ben ik absoluut geen zweverig type, ben meer van “schop onder je kont en verder”, maar af en toe even, in stilte, achterover zitten en vanuit je tenen tot aan je kruin voelen wat er van binnen gebeurd, werkt voor mij. Marjan is een rustig, fijn mens. Een professional die ook, vanuit haar eigen ervaringen en levensvragen, kan helpen spiegelen, jouw ui afpellen om tot jouw levenskern te komen, zonder het gevoel te hebben dat het een kunstje is. Ze is duidelijk in stellen van kaders, luistert en observeert scherp, wat ik als heel prettig heb ervaren. Dank dat ik dit cadeau heb gekregen en deze ervaring mij, in mijn ontwikkeling, weer een stukje verrijking heeft gebracht.

Sandra Schaufeli, teammanager Belastingdienst

Marjan is een kundige vrouw met veel mensenkennis en een scherp inzicht. Ze streeft helderheid na en probeert zo volledig mogelijk de waarheid boven tafel te krijgen. Ze kan goed luisteren en weet een goede balans te vinden tussen techniek en gevoel in haar boodschap. Haar zoektocht is naar de positieve krachten in het individu. Het resultaat van haar interventie in mijn senior team is zeer positief: het leiderschap bij de mensen is verder ontwikkeld, het team’s eigen kracht is zichtbaar gemaakt en de synergie is gewekt. Het team heeft het als positief ervaren en toont meer daadkracht in een ontspannen houding.

Stéphane Eidel en Hans Keehnen, Sr consultants Logica

Ik heb Marjan leren kennen tijdens mijn studie SLP op Nyenrode als een zeer plezierige persoonlijkheid die op een doortastende wijze het beste in mensen naar boven haalt. Marjan heeft zichtbaar plezier in haar werk, wat de kwaliteit van de bijeenkomsten zeker heeft verhoogd.

Vincent van Dijk, Directeur Schouten Zekerheid Employee Benefits

Kracht speelt een belangrijke rol in de trainingen. Die staat niet voor niks genoemd in de naam van het bureau. Het onderzoekstraject naar je eigen kracht en die zo effectief mogelijk in te zetten is een belangrijk leer traject. Vanuit je zelf en constant op zoek zijn naar de win win situatie vond ik een belangrijke bijdrage aan mijn persoonlijke ontwikkelingen. Succes Marjan.

Dick van Erp, productmanager Belastingdienst

Marjan brengt je op liefdevolle doch kordate wijze oog in oog met angst en pijn en leert je die knopen te ontwarren Verhelderend, transformerend, helend. Dit is iets dat ik iedereen wel zou gunnen.

Rob Hoogland, manager Fast en Fluid

Marjan slaagt erin om zichtbaar en onzichtbaar te zijn als coach. Zichtbaar op het moment dat interventie is gewenst en onzichtbaar als de groep zelf hard aan het werk is om cases uit te diepen en leerdoelen te realiseren. Het is opmerkelijk welke progressie een ieder daarbij maakt. Kortom een aanrader!

Wim Nieuwland, afdelingsmanager Gemeente Zeist

Onder begeleiding van Marjan is de intervisie en het uitwisselen van ervaringen in een kleine groep van collegamanagers opgestart. Het ontmaskeren en ontrafelen van je eigen ‘onkruidjes’ en de coachende rol die je kunt spelen naar medewerkers toe, stonden daarin voor mij centraal. Dat geeft je inzicht in jezelf en vertrouwen dat je daar ook iets mee kunt doen. Wat Marjan ook duidelijk meegeeft is dat je sommige eigenschappen van jezelf ook gewoon kunt accepteren maar dat er altijd een keuze vooraf is hoe jij als persoon wil zijn en of dat gelijk is aan het primaire gedrag dat je wilt vertonen. Erg waardevol en ik heb weer voldoende handvaten meegekregen om samen met de andere managers verder vervolg te geven aan deze intervisie. Zodat we elkaar kunnen helpen in situaties die we persoonlijk als moeilijk ervaren en elkaar daarbij kunnen helpen.

Christine de Bruijn, team manager Gemeente Zeist

Marjan heb ik leren kennen als cursusleider in een persoonlijke effectiviteitstraining. Mijn aanvankelijke scepsis is mede dankzij haar optreden volledig verdwenen en ik heb met de handreikingen en suggesties die zij heeft gedaan me kunnen ontwikkelen tot een betere manager. Kwaliteiten: Expert, hoge mate van integriteit, creativeit.

Michael de Bakker, Credit Manager USG

Marjan weet het beste in iemand naar boven te halen

Carlo Oostindie, Directeur – Bestuurder Rhiant

Tijdens het strategic leadership program wist Marjan op zeer effectieve wijze de “zachte” kant van het programma in te vullen. Hierbij richtte zij zich met name op ontwikkelingsmogelijkheden op gebied van persoonlijke effectiviteit en leiderschap. Adviezen en handvatten waar je niet alleen in je professie maar ook in je privé omgeving verder mee kunt (en komt).

John van de Rijdt, Chief Financial Officer Ewals Group

 Ik heb Marjan tijdens het Nyenrode “Strategic Leadership Program” leren kennen in de intervisie bijeenkomsten (5x) waarin zij onze groep (4 personen) heeft begeleid. Zij heeft dit op een stimulerende, professionele en gepast faciliterende wijze gedaan waardoor een ieder individueel zijn ontwikkelpunten kon inbrengen en behandelen en wij als groep een mooie ontwikkeling hebben doorgemaakt. Met oog voor de ratio en gevoel voor de emotie heeft zij dit uitstekend gedaan en ook mij geholpen om mijn doelstellingen aan het gehele programma meer dan te realiseren. Thanks !!!

Andre Hooyman, Directie Management Diensten B.V.

Met Marjan Haselhoff heb ik een team-coaching-traject doorlopen. We waren met een groep van 6 collega’s die gezamenlijk dit traject van 7 dagsessies doorlopen hebben. De ‘professionalisering-slag’ ging voornamelijk over het individuele doel. Een doel dat ieder voor zich voorafgaand aan de sessies had gemaakt en gedeeld met Marjan. Mijn doel was sterker voor mijn mening uitkomen en me meer laten gelden in overleg. De eerste sessie was voor alle deelnemers wat huiverig. Hoe gaan we met elkaar om, wat doet Marjan en hoe veilig is dit, waren vragen die speelden. De 2e sessie was al meer vertrouwd omdat we merkten dat het doorvragen op onderwerpen en het inzien van je valkuilen met ieder afzonderlijk wat deed. Door jezelf kwetsbaar op te durven stellen ontstond er ook meer vertrouwen onderling. Marjan speelde daar naar gelang de sessies duurde steeds beter op in. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een coachingstraject wat voor mij persoonlijk erg veel toegevoegde waarde geeft. Het zelfvertrouwen is op vele manieren gegroeid, het ‘lef’ om meer op te komen in overleggen is er zeker en de samenwerking met de collega’s uit deze groep heeft een positieve ‘boost’ gekregen. Dat komt voornamelijk omdat we ons allen kwetsbaar opgesteld hebben en de interventies van Marjan die daarbij uitstekend de begeleiding vorm gaf. Ik ben erg blij dit traject doorlopen te hebben en ik raad anderen zeker aan om groepssessies onder begeleiding van Marjan Haselhoff te doorlopen.

Thijs Vrijsen, aspectmanager Belastingdienst

 

Referenties van individuele coachingsessies:

De coaching van Marjan is heel praktisch, ze gaat naar de essentie en geeft veel inzicht in mijn eigen gedrag en ook tools hoe ik anders met situaties om kan gaan. Het heeft me erg geholpen mezelf beter te begrijpen waardoor ik veel rust heb gekregen. Hierdoor ben ik veel effectiever geworden. Ik voel me veel krachtiger waardoor ik me niet meer gek laat maken door mijn team of andere collega’s. Daarnaast stel ik veel betere vragen richting mijn team, leg verantwoordelijkheid bij ze neer en heb veel meer plezier gekregen in mijn werk als leidinggevende.

Hilmar Hakvoort, manager bij Groenwest

Tijdens mijn sessies met Marjan als personal coach, heb ik Marjan leren kennen als een knap luisteraar en verstaander. Ze terug gaat naar de basis, van waaruit ze weer bouwt. Marjan helpt niet alleen bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, maar geeft ook handvatten om oude patronen te doorbreken om die nieuwe inzichten leidend te laten zijn. Dit heeft mij rust en ruimte gegeven. Marjan, veel dank!

Anneke Romeijn

Marjan is als personal coach een waardevolle steun in de rug van mijn drukke leven. Een van de weinige mensen die ik ken die zo zichzelf is, 100% authentiek. Haar eigen levensweg en ontdekkingen hierbij laat ze ook andere zien. Vanuit die kracht is zij bij andere in staat bepaalde gewoontes die soms ook blokkades zijn geworden te spiegelen en uiteindelijk te doorbreken. Om vanuit daar richting te geven aan je diepste verlangens en te bereiken wat je wilt.

Ines Oomen, Market Response

Ik ergerde me aan mijn onvermogen om mijn aandacht bij één moment of persoon te houden. Het laten afleiden leverde onrust op omdat ik geen nee durfde kon zeggen en uitstel- en deadlinegedrag vertoonde. De begeleiding van Marjan zorgde voor een confrontatie met mijn onderliggende belemmerende overtuigingen. Dit was nodig om het volgende te leren: meer focus op het heden, bewuster omgaan met mijn tijd, kennis en talenten. Openstaande mails en acties heb ik niet meer. Dit levert me minimaal een uur extra tijd per dag op. Focussen geeft me verder rust omdat iets is afgemaakt en mijn aandacht naar collega’s is intenser. Fijn was verder dat Marjan het proces niet oprekte. Klaar is klaar. Het gaat om oefenen met de opgedane inzichten.

Eric van Dijk, productmanager Belastingdienst
Je eerlijkheid, openheid en confronterende aanpak spraken mij aan, want dat conformeert aan mijn eigen karakter. Ik sprak de wens uit om effectiever te leren communiceren. Tijdens de eerste sessie bleek al vrij snel dat mijn opstelling jegens anderen voort kwam uit een soort zelfbescherming. Ik probeerde altijd afstand van mensen te houden, omdat ik niet overweg kon met positieve aandacht. Dat maakt mij emotioneel en dus, volgens mij, kwetsbaar. Je liet me inzien, dat het tonen van emoties en kwetsbaar opstellen helemaal geen schande is, maar een menselijk trekje wat anderen juist waarderen. Dit stimuleerde mijn zelfvertrouwen. Ook je opmerking ‘wees blij met jezelf, je mag fouten maken’ is van grote invloed geweest op mijn huidige aanpak. Door mijn openstaan voor de gedachten van anderen en op een normale manier laten blijken wat ik daarvan vind doe ik me zelf niets te kort en geef ik de ander de ruimte. Ik ga dus niet meer direct in de verdediging, want ik word helemaal niet aangevallen…..Je leerde me geen energie te steken in zaken waar ik geen invloed op heb. Dit is alleen maar negatief richting mijn medemens. In de file staan gebeurt me nog dagelijks. Ik moet dan altijd even aan dat moment denken waarop je het bovenstaande ter sprake kwam. Vervolgens berust ik in het feit. Dus kom ik niet meer mopperend binnen. Door jouw aanpak, gebaseerd op vertrouwen, openheid en eerlijkheid werd ik getriggerd om de laatste puntjes op de i te zetten. Je liet me beseffen dat ik best trots mag zijn op mezelf en wat ik bereikt heb. Dit alles geeft het nodige zelfvertrouwen om effectiever te communiceren, en vooral anderen niet te beschadigen, omdat IK niet overweg kon met een ‘warm’ gevoel. Dat heb ik leren beseffen!!
 
Cor Kik, Belastingdienst

Ik ben een aantal keren bij Marjan geweest. Ze creëert een rustige open sfeer.
Ze laat je op een goede manier naar je eigen gedrag kijken. Het automatisch de ander van alles de schuld geven, gaat er bij haar niet in! Het heeft mij in ieder geval veel goed gedaan. Ik maak me minder druk om allerlei zaken en dat voelt heel goed.

Jolanda van Rooy, senior pensioen legal consultant AON/Hewitt

Na een redelijke grote verandering op mijn werk (en waarschijnlijk ook door de eerste stappen in het veertigerstrijdperk) liep ik met een aantal vragen rond die, dacht ik, betrekking hadden op mijn werksituatie. In het eerste gesprek met Marjan werd mij al meteen duidelijk dat ik verder moest kijken dan mijn werk. Hoe werd ik daadkrachtiger en effectiever? Door meer bij mezelf te blijven! En dat lijkt heel makkelijk en is snel opgeschreven, maar daar was wel een (korte) reis voor nodig. Een reis die eerst energie kostte, maar daarna energie opleverde. Marjan heeft die reis prima begeleid, waardoor ik inderdaad meer ben gaan luisteren naar mijn (innerlijke) kracht. Ik ben nog niet altijd helemaal onbewust bekwaam, maar wel een heel eind op weg!

Sacha van der Velde; Capgemini

Ik heb Marjan ervaren als een prettige en doortastende coach die me heeft geholpen met een aantal belangrijke inzichten in mijn eigen proces

Frederique van der Heyde, Sociale Verzekerings Bank

 

Wil je meer weten over mijn aanbod? Lees dan hier verder