kop6_evenpersoonlijkIk vind het leuk om te vertellen waar mijn bedrijf momenteel staat. Ik heb de afgelopen maanden namelijk veel veranderingen doorgevoerd. Dit komt omdat ik een opleiding volg waarin ik word uitgedaagd nieuwe stappen te zetten als ondernemer.

Eerst mijn belangrijkste inzicht. Ik moest een presentatie geven over mijn plannen voor volgend jaar. Ik kreeg echter van mijn mede-cursisten te horen dat ik veel te bescheiden ben in wat ik al bereikt heb. Waardoor ik me veel te klein houd in omzetprognoses e.d. (best confronterend maar natuurlijk heel goed om te horen).

Mijn mede-cursisten gaven aan dat ik inmiddels een enorme expertstatus heb bereikt. Met name vanwege mijn boek ‘Hoe krijgen ze me zo gek? en omdat ik regelmatig gevraagd word voor lezingen en masterclasses bij Managementboek en andere Managementpodia (iets waar de rest jaloers op is, blijkt). Daarnaast ben ik één van de populaire auteurs op Managementsite.nl en zijn er veel abonnees voor dit eZine. Afgelopen week werd er nog een interview met mij geplaatst in het Financieel Dagblad, lees hier het hele artikel. En, niet onbelangrijk, ik kreeg een compliment over mijn uitstraling en krachtige manier van presenteren. Kortom, ik kreeg een ‘schop onder mijn kont’ om me meer te laten zien en uit te stralen dat ik bij de echte managementexperts hoor. Iets waar ik vanaf nu echt voor ga staan!

Verder heb ik besloten om meer focus aan te brengen en me alleen nog te richten op hoger management. Ook heb ik nog duidelijker gekregen waar ik mijn doelgroep in help. Ik begeleid ze om zelfverantwoordelijke topteams te creëren d.m.v. coachend leidinggeven vanuit ontspanning.

De programma’s die ik aanbied zijn als volgt: ik bied een VIPdag aan, een Next Level Leiderschap groepsprogramma (als open training en te boeken in company) en een 1 op 1 New Level Leiderschap programma. Verder geef ik elk jaar in juni een 1daags event ‘7 geheimen van een winstgevend team’ en in december een masterclass ‘5 stappen om een coachend leider te worden’ (in dit eZine lees je meer over mijn masterclass op 1 december dit jaar).

In dit eZine lees je verder dat, wil je niet overbodig worden, jij jezelf als manager ook continu moet blijven ontwikkelen.

Veel leesplezier.
Hartelijke groet,

Marjan Haselhoff

Oefening; Stop met managen, start met leidinggeven!

Regelmatig zijn er berichten dat managers overbodig worden. Nu denk ik zeker dat er hier en daar managementlagen uitgesneden kunnen worden. Maar de rol van manager heeft wat mij betreft nog veel toegevoegde waarde. Mits je de rol wel goed invult en stopt met managen en start met leidinggeven.

Veel managers zijn nog te veel operationeel bezig (brandjes aan het blussen) en komen daarom niet toe aan het op een hoger plan brengen van hun team (iets waar je wel verantwoordelijk voor bent). Jij als leidinggevende bent aangenomen om er voor te zorgen dat je resultaten behaalt, dat je zeer tevreden klanten hebt en dat medewerkers gemotiveerd zijn.

Om dit te bereiken zul je een coachende manier van leidinggeven moeten ontwikkelen. De huidige tijd vraagt hier ook om. Medewerkers willen vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid; de basisingrediënten voor een coachend leider.

Toch worstelen veel leidinggevenden in de praktijk hoe dit vorm te geven. Waarom? Omdat doelen en resultaten halen vaak centraal staan. En als deze in gevaar dreigen te komen je als leidinggevende de neiging hebt in de controle te schieten, te veel gaat overtuigen, te veel verantwoordelijkheid op je neemt of vanuit ongeduld oplossingen voor medewerkers bedenkt in de hoop zo je doelen te bereiken (en dus aan het ‘managen’ bent).

Waarschijnlijk merk je wel dat deze aanpak vaak contraproductief werkt (je doelen worden juist niet of niet naar tevredenheid gehaald) hetgeen tot één of meerdere van de volgende dilemma’s leidt:

  • Je voelt niet voldoende draagvlak voor je plannen. Helaas wel weerstand
  • Je team gaat niet snel genoeg
  • Je team werkt onvoldoende samen, klaagt te veel en neemt te weinig initiatieven en verantwoordelijkheid
  • Sommige medewerkers lopen er de kantjes vanaf
  • Het lukt je niet je mensen te motiveren en het beste uit zichzelf te halen
  • Je bent zelf te veel gestrest, werkt te hard, wordt geleefd door de waan van de dag en hebt onvoldoende regie
  • Je hebt te weinig tijd voor zaken die echt belangrijk zijn
  • Je weet niet goed hoe je een (vervelende) boodschap effectief brengt en mensen aanspreekt op hun gedrag

Tijd dus om die echte leider te worden die stopt met al dat managen (want daar heb jij je medewerkers voor) en start met coachend leidinggeven. Maar hoe doe je dat in de praktijk?

Een voorbeeld.

Jos is directeur van een organisatie van 150 medewerkers. Hij geeft aan dat hij veel te druk is en zich nog te veel met zaken bemoeit waar hij helemaal niet mee bezig wil zijn. Hij komt veel te weinig toe aan het bezoeken en warm houden van zijn grootste klanten, heeft ook te weinig tijd voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën en strategieën en komt al helemaal niet toe aan het coachen van zijn medewerkers. Hij weet niet waar hij de tijd vandaan moet halen deze zaken aandacht te geven.

Na een leiderschapstraject met mij volgde helderheid. Jos ontdekte dat hij denkt dat hij zijn mensen vertrouwt en vrijheid geeft maar in de praktijk handelt hij er niet naar. Bij het minste of geringste staan ze aan zijn bureau. Iets wat hij zelf gecreëerd heeft. Hij ontdekt dat hij moeite heeft om echt los te laten en daardoor nog te veel zijn stempel wil drukken op alle kleine beslissingen die worden genomen. Na coaching ontdekte hij dat hij dit doet omdat hij bang is om te falen.

Jos leerde om deze faalangst te accepteren; de enige weg om je angst kleiner te maken. Acceptatie geeft namelijk rust en ruimte. Toen hij zijn angst werkelijk kon erkennen lukte het hem contact te maken met wat hij liever wilde geloven over zichzelf. Dit was; “ik mag falen.” Dit gaf hem de mogelijkheid anders met de situatie om te gaan. Hij zag in dat hij in zijn gedrag laat zien dat hij graag overal nog even zijn zegje over wil doen. Hij realiseerde zich hoe groot zijn invloed op anderen is als leider van de organisatie. Door meer helder te krijgen hoe hij dingen wel wil aanpakken, lukte het hem beetje bij beetje los te laten en mensen veel meer zelf te laten beslissen. Hij besteedde veel meer aandacht aan zijn mensen, ging in gesprek om verwachtingen uit te spreken en vertelde over zijn eigen valkuilen (moeite met loslaten). Dit zorgde voor veel begrip waardoor er steeds meer ruimte kwam zich te richten op zaken waar hij normaal nooit tijd voor had.

Het stappenplan ‘van managen naar leidinggeven’:

Stap 1: Als je te veel aan het managen bent en je wilt liever (coachend) leidinggeven, stel vast waarom je het lastig vindt vrijheid, verantwoordelijkheid en/of vertrouwen te geven.

Stap 2: Bedenk in welke valkuil jij schiet waardoor je blijft managen. En vraag jezelf af: wat is het ergste wat er kan gebeuren als je dit valkuilgedrag loslaat (je vindt zo je zorg/de angst).

Stap 3: Accepteer deze angst zodat je de rust en ruimte voelt anders met de situatie om te gaan. Bedenk wat je liever wilt geloven over jezelf. Maak hier een helpende gedachte van. Op deze manier ga je effectief gedrag vertonen.

Wil je elke maand gratis inspirerende oefeningen ontvangen en tevens mijn gratis eBook  Meld je aan via deze link.

 

88 keer bekeken