kop6_evenpersoonlijk2015 was voor mij het jaar van de nederigheid. Het begon met ziek zijn (er werd een melanoom op mijn rug geconstateerd, waar ik al eerder over vertelde). Het bracht me tot stilstand, tot de essentie van het leven. En dat maakte me nederig. Een goede gezondheid, zo heb ik ervaren, is namelijk cruciaal voor een leuk leven. Dit leuke leven werd even flink verstoord door een heftige zenuwpijn waar ik een tijdje last van had n.a.v. de operatie die ik moest ondergaan. Aangezien ik niet van pijn lijden houd (ik heb een angst voor pijn) was het een ware beproeving voor mij. De enige weg om niet nog meer lijden te creëren was een vorm van acceptatie vinden.. Nou, dat was verre van makkelijk.

Gelukkig was de pijn redelijk snel voorbij. Toch moest ik fysiek een tijdje pas op de plaats maken. Mijn lijf moest herstellen van de pijn en de medicijnen. Ik heb flink aan mezelf gewerkt om fysiek en mentaal weer op kracht te komen. Gelukkig is dit gelukt. En voel me weer sterk, krachtig en vol vertrouwen.

Zakelijk gezien heeft één en ander ook wat beweging bewerkstelligd. Ik ben toe aan een nieuwe stap als ondernemer. Daarom ben ik onlangs gestart met een opleiding om mijn business naar een nieuw niveau te brengen. Dit doe ik samen met een groepje andere succesvolle ondernemers. Ik geloof er heilig in dat je als ondernemer, maar ook als mens, jezelf regelmatig hebt uit te dagen om verder te groeien. Ik wil me in 2016 meer richten op het aanbieden van (exclusieve) programma’s aan jullie als lezers van mijn eZine (dus houd mijn eZine in de gaten :-)).

Vaak houden we onszelf in onze groei onbewust tegen door belemmerende overtuigingen als: ‘ik ben zoals ik ben dus ik kan niet meer veranderen’, of ‘ik heb daar nu geen tijd voor’, of ‘ik weet het allemaal wel’, of ‘ik heb geen hulp nodig’ etc. Eigenlijk jammer, want groei in effectiviteit, succes en innerlijke rust is altijd mogelijk. Dat is althans mijn ervaring.. Je moet jezelf deze groei alleen gunnen!

Dit keer lees je in mijn eZine waar jij je team onbewust tegenhoudt in de groei naar resultaat en succes.

Verder wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een nieuw jaar met veel inspiratie, groei en liefde.

Veel leesplezier.

Hartelijke groet,

Marjan Haselhoff

 

Oefening Waar houd jij je team onbewust tegen in groei?

Veel managers hebben te weinig door dat zijzelf de grootste obstakel maar ook de grootste kans zijn voor het wel of niet laten groeien van hun team. Ze worstelen wat af.

Ze lopen bijvoorbeeld tegen de volgende problemen aan; ze worden geleefd door de waan van de dag waardoor ze niet toekomen aan hun eigen doelen zoals het ontwikkelen/coachen van hun team, ze zitten als een sandwich tussen directie en hun eigen team in en dat frustreert, ze ervaren te veel gedoe in het team en balen dat medewerkers niet makkelijker mee te krijgen zijn in de verandering die zij voor ogen hebben.

Managers belanden dan, zonder dat ze het door hebben, in de dramadriehoek. De dramadriehoek bestaat uit de volgende drie rollen.

Slachtoffers
Je voelt je slachtoffer van alles om je heen. Je spreekt vaak in termen van ‘ja maar’, ‘ik ben nou eenmaal zo’,’ ik heb het nou eenmaal druk’, ‘ik kan er toch ook niets aan doen’ etc. Kortom: slachtoffers klagen graag en voelen zich vaak minder dan anderen.

Aanklagers
Je valt een ander graag verbaal aan met woorden en zinnen als; ‘wat ben je toch vergeetachtig’, ‘aan jou heb ik ook niets’, ‘ik irriteer me enorm aan jou’, ‘kun je niet eens stoppen met dat gezeur’ etc. Aanklagers vallen anderen aan, weten het altijd beter en plaatsen zichzelf vaak boven de ander.

Redders
Je helpt anderen te veel en te graag en je neemt verantwoordelijkheden op je die niet bij jou horen. Je lost te graag problemen van collega’s op, vindt het moeilijk om te delegeren en houdt erg van harmonie. Redders gaan niet graag conflicten aan.

Waarom zitten we ‘graag’ in de dramadriehoek?

Omdat elke rol ons iets ‘schijnpositiefs’ oplevert. Slachtoffers willen graag aandacht, aanklagers willen graag macht/gelijk krijgen en redders willen graag de helper/de held uithangen.

Het is goed je te realiseren dat je in de dramadriehoek verre van effectief bent omdat je niet de juiste verantwoordelijkheid neemt. De slachtoffers en aanklagers schuiven de schuld op anderen af. En de redder neemt te veel verantwoordelijkheid op zich (apen op de schouder) door problemen van anderen op te lossen.

Een voorbeeld

Sofie is leidinggevende en wordt geleefd door de waan van de dag. Ze rent van de ene vergadering naar de andere en weet niet hoe ze ooit toekomt aan dat wat ze echt belangrijk vindt; haar mensen coachen en ontwikkelen zodat ze het maximale uit zichzelf halen en teamresultaten moeiteloos gehaald worden. Daarnaast merkt ze dat haar mensen te veel achteroverleunen, weinig verantwoordelijkheid nemen en veel te weinig met haar meedenken. Dit frustreert haar behoorlijk.

Tijdens haar coachingsgesprekken komt Sofie er achter dat ze een enorme redder is. Als medewerkers met problemen bij haar komen draagt zij vaak oplossingen aan, neemt werk van ze over en heeft daardoor veel te veel werk op haar bordje. Werk dat helemaal niet bij haar functie hoort.

Het bijbehorende valkuilgedrag is dat ze moeite heeft met nee zeggen. Dit komt voort uit een angst om aardig gevonden te willen worden en uiteindelijk zit hier de diepe angst onder om niet goed genoeg te zijn. Toen Sofie besefte dat ze haar reddergedrag zelf in stand houdt vanwege deze angst kon ze eindelijk uit haar ineffectieve patroon stappen.

Dat begon met acceptie van haar eigen angst en het besef dat ze haar team er niet mee helpt vanuit deze angst zelf te veel naar zich toe te trekken. Ze zag in dat zij de grootste saboteur is in het niet bereiken van de teamdoelen.

Het leidde ertoe dat ze in gesprek ging met haar team door haar eigen valkuil te benoemen. Ze vertelde dat ze zou stoppen met het oplossen van andermans problemen en dat ze meer ‘nee’ ging zeggen. Tot slot vertelde ze dat ze veel meer vertrouwen en verantwoordelijkheid aan haar medewerkers zou geven omdat die prima in staat waren zelf dingen op te lossen.

Haar verhaal bracht veel duidelijkheid. Het team was er erg blij mee, vooral omdat iedereen het vertrouwen voelde. Het bracht enorm veel beweging binnen het team. Medewerkers dachten mee en kwamen eindelijk tot bloei.

Het stappenplan naar het ontdekken wat jou tegenhoudt in de groei van je team:

Stap 1: Ontdek welke dramadriehoek rol jouw valkuil is

Stap 2: Onderzoek wat je allemaal bent gaan geloven vanuit deze rol. Welke belemmerende overtuigingen houden deze rol in stand.

Stap 3: Ontdek welke angst er voor zorgt dat je in dit patroon blijft door jezelf af te vragen wat het ergste is wat er kan gebeuren als jij deze rol loslaat.

Stap 4: Accepteer dat je een angst hebt. Het hoort bij jou. Acceptatie geeft innerlijke rust en precies dat is nodig ruimte te voelen anders met situaties om te gaan en weer effectief te worden.

Kortom; ons potentieel is enorm. We realiseren ons meestal te weinig dat door persoonlijke groei vaak heel veel mogelijk is. Groei realiseer je door  bewust te leven. En door 100% verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel in de groei van je team.

Wil je elke maand gratis inspirerende oefeningen ontvangen en tevens mijn gratis eBook  Meld je aan via deze link.

136 keer bekeken