kop6_evenpersoonlijk

Ik verander soms pas als mijn walgingsniveau is bereikt. Hiermee bedoel ik, dat ik de confrontatie met mezelf pas aanga als ik enorm baal. Bijvoorbeeld over het feit dat ik tegen mezelf heb gezegd dat ik fysiek wel fit ben. Dat twee keer per week naar de sportschool gaan genoeg is. Terwijl mijn lichaam, omdat ik een zittend beroep heb, schreeuwde om meer beweging. Maar dat negeerde ik.

Totdat ik klachten kreeg; beetje last van mijn onderrug en een zere knie. Toen pas ging de knop om en kon ik toegeven dat er iets moest gebeuren. Inmiddels heb ik mijn knie in het ziekenhuis laten beoordelen, heb een stevig oefeningenschema voor rug en knie en wandel bijna elke dag een half uur in de buitenlucht. En dat geeft een erg goed gevoel!

Waarom wachtte ik zo lang? Omdat ik bang was dat veel extra bewegen te veel tijd kostte en ten koste zou gaan van leuke andere dingen. Angst hield me tegen te veranderen.

Gelukkig zijn er ook gebieden waar ik sneller verander . Laatst vroeg een vriendin hoe het toch komt dat ik het lef heb iedere keer weer nieuwe dingen op te zetten. Ik vertelde haar namelijk over mijn nieuwe plannen; ik wil een TEDtalk, een tweede boek, meer spreken voor grote groepen en nog veel bekender worden als managementtrainer in Nederland. Tijdens dit gesprek kwam ik erachter dat mijn verlangen (lees; mijn missie om bij te dragen aan een heel klein beetje meer ontspanning, geluk en succes in deze wereld) vele malen groter is dan mijn angst (die er zeker wel is). Het mooie is dat het volgen van mijn verlangen niet als hard werken voelt. Ik krijg alleen maar energie van mijn werk!

Kortom; ik denk dat wij als mens de ene keer meer ons verlangen volgen en de andere keer meer onze angst. In dit eZine ontdek je waar jij door gedreven wordt en waarom veranderingen vaak mislukken. Maar ook hoe je succesvol veranderingen doorvoert bij jezelf en/of je team!

Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen. En voor 2015 een ontspannen, inspirerend en succesvol jaar! 2014 was voor mij een jaar van genieten van wat ik heb; een gezond gezin (aangezien ik afgelopen jaar veel ziekte om me heen heb meegemaakt ben ik hier extra dankbaar voor) minder ruziënde kinderen (ze worden wijzer; heerlijk voor ons als ouders :-)) en een zeer goed lopend bedrijf waardoor ik mijn passie ten volste leef.

Veel leesplezier.

Hartelijke groet,

Marjan Haselhoff

Oefening: Waarom veranderen vaak mislukt

Heb je wel eens het idee dat veranderen ongelofelijk lastig is? Niet alleen je eigen gedrag, maar ook dat van de mensen in je team? Word je soms ook zo moedeloos van al die weerstand die veranderen oproept?

Jezelf veranderen en anderen veranderen is vaak hard werken. Het is niet raar dat daarom veel veranderingstrajecten mislukken of in ieder geval niet het beoogde resultaat opleveren.

Hoe komt het toch dat veranderen zo lastig is? Omdat we voorbij gaan aan allerlei innerlijke krachten die meespelen bij de ander en onszelf. Wanneer je iets in je team wilt veranderen roept dat vaak weerstand op bij de ander. Deze weerstand bij de ander roept echter ook vaak weerstand bij jezelf op. De meeste mensen staan echter niet stil bij de achtergrond van deze weerstanden.

Dat komt omdat wij in 95% van de tijd onbewust leven. We leven op de automatische piloot en hebben niet geleerd de achtergrond van ons gedrag en onze valkuilen te ontdekken. Anders gezegd; we doen te weinig moeite onszelf en de ander te begrijpen.

IJsberg en emotionele onderstroom

We kunnen onszelf en ook de organisatie als een ijsberg zien. Het topje van de ijsberg is ons gedrag, onze communicatie en onze plannen. Dit is slechts 1/8 deel. Het grootste deel, 7/8, zit onder water. Dit zijn onze drijfveren, behoeftes, overtuigingen, emoties en gevoelens, waarden en normen, principes, gedachtes, angsten en verlangens.

We hebben vaak geen weet van deze emotionele onderstroom. Terwijl daar de oplossing ligt voor wel of niet willen veranderen.

Een voorbeeld.

Marcel is manager en wil dat zijn team het nieuwe werken invoert. Hetgeen betekent dat ze geen vaste werkplek meer hebben, meer thuis gaan werken en ook papierloos gaan werken. Hij denkt dat zijn team dit makkelijk zal oppakken. Veel bedrijven hebben dit namelijk al doorgevoerd dus het wordt tijd dat dit ook bij hen gebeurt. Hij merkt echter dat het helemaal niet vanzelf gaat. Er is veel weerstand en hij begrijpt niet waar dit vandaan komt. Iedere keer weer probeert hij alle voordelen te schetsen en tips te geven hoe ze het nieuwe werken kunnen doorvoeren maar hij merkt dat dit weinig oplevert.

Na een tijdje is hij radeloos en gefrustreerd dat hij een team heeft dat niet open staat voor verandering.

Wat is hier aan de hand? Marcel gaat volledig voorbij aan alle overtuigingen en emoties die onder de ijsberg zitten en de veroorzaker zijn van de weerstand. Hij deed veel aannames (ze zullen het wel makkelijk oppakken omdat veel bedrijven dit al doen) maar checkte niet of ze waar waren.

Zodra je weerstand ervaart is het zaak onder de ijsberg te duiken en te achterhalen waar deze weerstand overgaat. Weet dat weerstanden altijd gevoed worden door angsten. Het is dus belangrijk door te vragen naar achterliggende overtuigingen.

Dit kan echter pas als Marcel zijn eigen weerstand opheft. Hij was namelijk zelf ook in de weerstand geschoten. Zijn frustratie is een teken van weerstand. Hij wilde dat zijn mensen anders met de situatie om zouden gaan. Hij wilde dus de realiteit veranderen. En dat zorgt altijd voor weerstand.

Marcel moet zijn eigen emotionele onderstroom dus eerst aanpakken door zijn eigen valkuilgedrag te vinden. Marcel ontdekte dat zijn valkuil was om te snel oplossingen aan te dragen. Door het geven van tips dacht hij dat zijn mensen wel zouden veranderen. Zijn onderliggende belemmerende overtuigingen zijn: “ik wil dat het op mijn manier gaat, ik wil gelijk.” Hij wilde niet voelen dat wanneer hij geen gelijk heeft dit als een verlies voelt, als niet goed genoeg zijn.”

Toen Marcel voelde dat zijn weerstand over deze angst ging kon hij de angst langzaam accepteren. Deze acceptatie zorgde ervoor dat de angst kleiner werd en het gaf hem rust en ruimte contact te maken met zijn verlangen ‘ik ben goed zoals ik ben’. Een verlangen is iets wat je liever wilt geloven over jezelf. Door dit te voelen kon hij inzien dat vragen stellen aan zijn team vele malen effectiever is dan tips geven.

Door vragen te stellen, ontdekte hij dat veel mensen door het thuiswerken het onderlinge contact sterk zou verminderen. Daarnaaast was er de angst dat de onderlinge verbondenheid en gezelligheid zou verdwijnen. Door het bespreken van deze angsten voelden mensen zich gehoord, werd hun angst kleiner en gingen ze nadenken over hun eigen behoeftes. En kwamen ze met oplossingen hoe ze verbondenheid en gezelligheid konden behouden.

Het was een eye-opener voor Marcel te constateren dat een verandering zo veel met zich meebrengt. Ten eerste bij hemzelf en ten tweede bij zijn team. En dat uiteindelijk elke verandering bij een ander bij jezelf begint. De uitspraak “een betere wereld begint bij jezelf” had hij voor het eerst echt ervaren.

Het stappenplan naar veranderingen:

Stap 1: Ontdek of gewenste veranderingen om je heen tot weerstanden leiden. Bij de ander en/of bij jezelf.

Stap 2: Weet dat weerstanden veroorzaakt worden door angsten. Hef eerst je eigen weerstand op door je valkuilgedrag vast te stellen en de angst te ontdekken (wat wil je niet voelen als jij je valkuilgedrag loslaat). Accepteer de angst en maak contact met je verlangen (dat wat je liever wilt geloven over jezelf).

Stap 3: Onderzoek dan de angsten van de ander door vragen te stellen. Zorg dat medewerkers hun angsten accepteren zodat ze rust en ruimte voelen anders met de situatie om te gaan.

Wil je elke maand gratis inspirerende oefeningen ontvangen en tevens mijn gratis eBook Meld je aan via deze link.

 

334 keer bekeken