kop6_evenpersoonlijk

Ik durf wel te stellen dat mijn kracht is om goed voor mezelf te zorgen. Hiermee bedoel ik dat ik leef vanuit mijn hart, mijn passie volg en hieraan geen concessies doe.

Ik ben op mijn best als ik dingen doe waar ik energie van krijg, blij van word en ik mijn talenten inzet om een bijdrage in deze wereld te leveren.

Dit kan ik alleen bereiken wanneer ik innerlijke rust ervaar. Dan moet ik niet te veel in weerstanden zitten en dingen willen veranderen die niet te veranderen zijn. En me dus ook niet laten opjagen door anderen. Of door deadlines. Hoe meer rust en hoe minder stress ik ervaar, hoe fitter ik ben en hoe lekkerder ik in mijn vel zit.

Daarom richt ik mijn aandacht veel op het creëren van innerlijke rust in mezelf. Pas dan kan ik gefocust werken aan mijn dromen, wensen en doelen.

Dit lukt me meestal aardig. En dat geeft een geweldig en trots gevoel. Ik werk 4 dagen en alleen overdag. ’s Avonds werken is, op een uitzondering na, niet aan mij besteed. Op die manier hou ik veel tijd over voor mijn kinderen, man, lezen, vriendinnen en andere zaken die ik belangrijk vind.

Goed voor mezelf zorgen betekent bewuste keuzes maken en niet alles willen en kunnen doen. Daarom besteed ik zakelijk en in het huishouden veel uit. Waardoor ik (meestal) niet het idee heb dat ik een te volle agenda heb, te druk ben of te hard werk.

Voor mij gaat het om effectief werken (slim werken) en niet alleen maar hard werken en veel uren draaien. Uiteraard liggen mijn valkuilen op de loer om me te laten meeslepen in alle te’s. Mijn ongeduld en controledrang zijn misschien wel de belangrijkste valkuilen waar ik dagelijks weerstand tegen moet bieden. En de ene keer lukt dat beter dan de andere keer.

Deze keer lees je in mijn eZine dat slim werken je meer kan opleveren dan veel overuren draaien.

Veel leesplezier.

Hartelijke groet,

Oefening: Werk jij hard of werk jij slim?

Ben jij die manager die hard werkt maar merkt dat dit onvoldoende oplevert? Je maakt erg veel uren, werkt je een slag in de rondte en haalt niet de gewenste resultaten?

Het is een grote misvatting te denken dat veel uren in je werk stoppen nodig is om je werk goed te doen.

Natuurlijk is veel en hard werken niet erg. Belangrijk is om van jezelf te weten of je dit echt wilt. Of dat je misschien in een vicieuze cirkel bent belandt en geen idee hebt hoe hier uit te komen.

Vaak hoor ik de volgende fnuikende gedachtes bij managers: ‘Ik zou zeker meer tijd willen hebben voor andere zaken maar dat kan niet, want iedereen draait overuren’. Of: ‘Het is normaal om altijd bereikbaar te zijn, ook ’s avonds verwachten ze een direct antwoord van mij’, etc.

Dergelijke gedachtes zorgen er voor dat je de vicieuze cirkel zelf in stand houdt. Gelukkig kan het anders! Uit eigen ervaring en uit alle sessies met managers weet ik inmiddels dat slim werken (lees; effectief werken) veel meer oplevert dan veel uren draaien.

Effectief werken betekent dat je je op de juiste dingen richt. Efficiency daarentegen gaat over het doen van de dingen op de juiste manier.

Dus manager; hoe zit dat bij jou? Doe je de juiste dingen? De vraag die vervolgens oprijst is: hoe weet je of je de juiste dingen doet?

Door jezelf heel goed te kennen. Zodat je weet waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn. Maar hoe weet je dan welke dit zijn?

Je talenten vind je door je af te vragen waar je energie van krijgt, welke onderdelen in je werk je makkelijk afgaan en meestal leiden tot een goed resultaat. Datgene wat jij heel normaal vindt om te doen zijn bijna altijd je sterke kanten! Dus denk niet ‘het is heel normaal dat ik ……..doe en dat dat bijna altijd goed gaat.’ Precies hier zit jouw kracht.

Vervolgens is het enorm belangrijk je valkuilen helder te krijgen.

Het volgende voorbeeld illustreert dit.

Bianca is manager en werkt elke dag minstens 10 uur. Het coachen van haar teamleden vindt ze het mooiste wat er is. Van goede gesprekken krijgt ze energie. Haar mensen geven haar ook terug dat ze veel aan haar coaching hebben. Toch heeft ze hier veel te weinig tijd voor. Ze wordt opgeslokt door allerlei vergaderingen, is veel bezig met het afleggen van verantwoording naar boven en krijgt de één naar de andere nieuwe klus op haar bordje gelegd. Waarom? Omdat haar manager weet dat zij alles tot in perfectie klaarspeelt. Toch is ze niet tevreden.

De krachtkant van Bianca ligt bij het ontwikkelen van haar mensen. Ze is een echte peoplemanager en daarmee zeer empathisch.

Haar valkuilen zorgen er echter voor dat ze te veel uren draait en het gevoel heeft onvoldoende regie te hebben over haar werk. Haar belangrijkste valkuilen zijn; perfectionisme, te groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeite hebben met loslaten.

Na enig zelfonderzoek blijken haar grootste saboteurs (belemmerende overtuigingen) te zijn: haar angst om niet goed genoeg te zijn en de angst om te falen.

Het ontdekken van haar eigen onbewuste overtuigingen achter haar valkuilen gaf haar enorm veel rust en opluchting. Eindelijk kon ze voelen wat ze aan het wegdrukken was, welke angst ze niet wilde ervaren. En kon ze contact maken met wat ze liever wilde geloven over zichzelf. Haar verlangen was dat ze wilde genieten. Nu ze dit echt voelde gaf haar dat de kracht en energie af te rekenen met haar valkuilen. Ze stopte met het op haar schouders nemen van allerlei extra klussen en besefte zich dat het behalen van een 7 goed genoeg is.

Uiteindelijk gaat dit over goed voor jezelf zorgen. Jij alleen bent verantwoordelijk voor jezelf en weet wat het beste voor je is. Denk niet dat het de verantwoordelijkheid van een ander is om voor jou te zorgen. Ook je werkgever kiest uiteindelijk voor zichzelf. Wanneer cijfers tegenvallen, kan een werkgever je bijvoorbeeld ontslaan. Je kunt daar niet blij mee zijn en er van alles van vinden. Maar de realiteit is dat het gebeurt.

Wanneer een organisatie goed voor zichzelf zorgt is het zaak dat jij dat ook doet! Ook al werk je in een cultuur waarin veel uren draaien en altijd bereikbaar zijn de norm is geworden, wil dit niet zeggen dat jij daar slaafs in mee hoeft te gaan. Je bent een mens met een vrije wil. Iemand die bewuste keuzes kan maken en verantwoordelijkheid kan nemen voor consequenties van die keuzes. Waardoor je goed voor jezelf kunt zorgen!

Het stappenplan van hard werken naar slim (effectief) werken:

Stap 1: Wanneer je merkt dat alleen hard werken, veel uren draaien, niet tot gewenste resultaten leidt, houd jezelf dan een spiegel voor of je wel effectief werkt.

Stap 2: Zoek uit waar je kracht ligt. Waar krijg je energie van en wat is voor jou zo normaal om te doen dat je er niet eens bij stilstaat dat daar je kwaliteiten liggen?

Stap 3: Achterhaal je valkuilen. Het zijn patronen waar je energie en tijd verliest.

Stap 4: Bedenk wat de echte angst achter je valkuil is. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als jij dit gedrag loslaat.

Stap 5: Maak vervolgens contact met je verlangen. Wat wil je liever geloven over jezelf. Leef dit!

Wil je elke maand gratis inspirerende oefeningen ontvangen en tevens mijn gratis eBook  Meld je aan via deze link.

 

486 keer bekeken