kop6_evenpersoonlijkOp mijn vrije woensdag loop ik mezelf regelmatig voorbij. In mijn agenda staat die dag als ‘vrij’ maar in de praktijk is het vaak een dag waarin ik me zelf soms uitput. Terwijl mijn werkdagen me over het algemeen geen energie kosten maar energie opleveren.

Een woensdag begint als volgt (nadat de kinderen naar school zijn): wasje draaien, naar de sportschool, vaak koffietje drinken met sportschoolvriendinnen, boodschappen doen, thuis douchen, was ophangen en mail checken. En vervolgens om 12.15 uur op school staan om mijn dochter op te halen. Regelmatig moet ik constateren dat mijn energie dan weg is omdat ik alles in een moordend tempo heb gedaan.

Het blijft mijn valkuil om alles snel en gehaast te willen doen en veel dingen in een paar uur te proppen. in mijn hoofd ben ik alleen maar bezig met lijstjes die afgewerkt moeten worden. Terwijl ik weet dat het ook anders kan (helemaal omdat het mijn filosofie is om dingen vanuit rust en ontspanning te doen. Ik schaam me dan ook voor mijn eigen gestress).

Vorige week besloot ik het heel anders te doen. Ik was klaar met mijn gehaast. Ik zou de woensdag relaxed ingaan. Wel alle dingen doen die ik normaal ook doe, alleen vanuit een andere mindset. En het werkte prima! Wat deed ik anders dan voorheen? Ik bleef die dag tegen mezelf zeggen: “ik ben rustig” (niet als trucje maar omdat ik het echt wilde). Het zijn deze simpele woorden die voor mij het verschil maken. Als ik namelijk dit soort helpende zinnetjes uitspreek voel ik me echt anders. Een overtuiging creëert namelijk een gevoel en niet andersom. Mijn haaststand komt voornamelijk voort uit gedachtes als ‘ik moet alles afkrijgen’. Het gaat dan veel over ‘moeten’ en dat legt altijd stress en druk op.

Het kan dus anders. En dat weet ik als geen ander. Toch, ondanks alle zelfreflectie, blijf ook ik in valkuilen stappen. Och, het maakt me mens zullen we maar zeggen.

Van veel leidinggevenden weet ik dat ze vaak te gehaast en druk zijn. Ze zijn vooral bezig met brandjes blussen en lijstjes afstrepen. Daardoor komen ze niet toe aan de dingen die ze echt willen; hun team coachen om zo uitstekende resultaten te bereiken. Ook hier kan het helpen een andere mindset te creëren.

Dit keer lees je in mijn eZine hoe je die andere mindset creëert om zo een winstgevend team te bereiken. De oplossing hiervoor is een zelfsturend team zodat jij tijd overhoudt voor dingen die er echt toe doen.

Graag nodig ik je uit voor mijn nieuwste event op 16 juni waarin je leert hoe je een zelfsturend team creëert: ‘7 geheimen van een winstgevend topteam’, hoe je een zelfsturend team creeert in minder tijd.

Veel leesplezier.

Hartelijke groeten,

Marjan Haselhoff

Oefening Wil je winstgevende teams? Zelfsturing is de oplossing

Ben jij klaar met teams waarin medewerkers te weinig verantwoordelijkheid nemen, snel in de weerstand schieten als er een verandering op stapel staat en medewerkers onvoldoende zelf nadenken over de oplossing van problemen (problemen over de schutting kieperen zodat jij ze weer mag oplossen)? Waardoor resultaten niet gehaald worden en de winstgevendheid van je team onder druk staat.

Veel leidinggevenden zitten regelmatig met de handen in het haar. Hoe krijgen ze hun team zo ver dat ze hun resultaten wel (op tijd) behalen. Want dat is waar je voor staat; je wilt een team dat doelstellingen haalt, winstgevend is en waar klanten blij mee zijn.

Belangrijk is om eerst vast te stellen wat het kost als je team niet goed draait en resultaten niet haalt.

Een voorbeeld

Ik was laatst in gesprek met een directeur (we noemen hem Jan) van een bedrijf met zo’n 150 medewerkers. Hij gaf aan dat zijn medewerkers te weinig klantgericht zijn, te weinig meedenken en een beetje achteroverleunen als ze om ideeën worden gevraagd. Kortom; hij vond zijn team niet betrokken genoeg en te weinig initiatiefvol. Hij wist niet hoe hij zijn team meer betrokken kon krijgen en door de waan van de dag had hij eigenlijk ook nooit tijd om echt aandacht te geven aan zijn team.

Toen ik hem vroeg wat dit probleem hem kostte kon hij eigenlijk vrij snel aangeven dat een veel meer betrokken team dat de klant vooropstelt tonnen omzet oplevert. Hij schrok van de cijfers omdat hij dit nog nooit zo benaderd en uitgesproken had.

De hamvraag is hoe je een betrokken team creëert. De oplossing hiervoor is om zelfsturende teams in te stellen. Teams waarin mensen hun talenten optimaal inzetten, die uit zichzelf ideeën aandragen, die verantwoordelijkheid nemen en die helder hebben waar ze met elkaar naar toe willen en daardoor resultaten met gemak behalen.

Dit vergt echter een heel andere leiderschapsstijl. Het vergt een stijl van durven loslaten, van vrijheid en verantwoordelijkheid geven en een cultuur creëren van veiligheid en vertrouwen.

Bedenk voor jezelf maar eens hoe jij het liefst aangestuurd wordt. Vaak komen er termen als; ik wil vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ik wil niet iemand die in mijn nek hijgt en me vertelt wat ik moet doen. Iets waar veel managers nog wel vaak de neiging toe hebben.

Jij als manager moet jezelf dus heel goed kennen. Je moet weten waar je valkuil zit. Waar jij je team onbewust tegenhoudt in het bereiken van hun doelen. Want natuurlijk kan jij ook een betrokken team creëren dat zich maximaal inzet en met medewerkers die plezier hebben in hun werk. Het bekendste voorbeeld in Nederland is van Jos de Blok (van Buurtzorg Nederland). Hij heeft zelfsturende teams gecreëerd en is daar heel succesvol mee.

Hoe kom je er achter waar jij nog niet effectief genoeg bent? Door je valkuil helder te hebben. Directeur Jan kwam erachter dat hij een ontzettende control freak was. Hij wilde alles weten en kon moeilijk loslaten. Hij liet zijn mensen niet vrij genoeg en droeg vaak zelf de oplossingen aan voor problemen. Dit zorgde ervoor dat zijn mensen lui werden en onvoldoende aan het denken werden gezet over hun eigen problemen. Omdat Jan zich zoveel bemoeide met zaken die hij beter los kon laten was hij veel te druk. Daardoor bleef er geen tijd over om echte aandacht aan zijn medewerkers te besteden.

Jan kwam er tijdens coaching achter dat angst om te falen zijn meest belemmerende overtuiging achter zijn controledrang was de angst om te falen. Hij bleef maar dingen zelf doen omdat hij geen persoonlijk falen wilde voelen. Hij leerde vervolgens anders naar de situatie te kijken door andere, veel meer helpende overtuigingen, te geloven.

Hij kreeg de mindset dat het niet erg was om af en toe een fout te maken. Dit gaf hem veel rust en ruimte waardoor hij andere dingen ging doen. Hij maakte contact met hoe hij het liefst aangestuurd zou willen worden en paste dat toe op zijn medewerkers.

Hij ging benoemen dat hij de afgelopen tijd veel te controlerend was en dat hij graag zijn mensen echt vertrouwen en vrijheid wilde geven. Hij ging met alle leidinggevenden in het bedrijf een gesprek aan om dit idee verder verdieping te geven. Hij luisterde naar wat zij wilden en kwam erachter dat hij veel te weinig om advies had gevraagd. Hij gaf aan dat hij toe wilde naar zelfsturende teams waarin mensen elkaar versterken en dat hij zijn medewerkers nodig had invulling te geven aan deze teams.

Hij realiseerde zich dat hij nog een lange weg te gaan maar hij had eindelijk tools in handen hoe hij naar een meer winstgevend en klantvriendelijk bedrijf kon toegroeien.

Het stappenplan naar zelfsturende en winstgevende teams:

Stap 1: Bedenk hoe jij het liefst zelf aangestuurd wil worden.

Stap 2: Wees eerlijk naar jezelf en stel vast welke elementen jij zelf onvoldoende toepast naar je eigen medewerkers.

Stap 3: Onderzoek welke belemmerende overtuigingen onder deze valkuil zitten en wat het ergste is wat er kan gebeuren als jij deze valkuil loslaat (= je angst)

Stap 4: Accepteer dat je deze angst hebt. Dat geeft rust. En stel vast wat je liever wilt geloven over jezelf (je helpende overtuigingen). En bedenk proactieve acties om anders met de situatie om te gaan.

Wil je alles leren over het creëren van een winstgevend team? Kom dan naar mijn nieuwste event ‘7 geheimen van een winstgevend topteam’, hoe je een zelfsturend team creëert in minder tijd op 16 juni. Schrijf je hier in.

63 keer bekeken